JANNE LÆRKEDAHL
MED FAST GREB OM EGEN MIKROFON

Nyt soloudspil med titlen
Natten har tusind Øjne

Nøjagtig i måneden for sin 34 års fødselsdag, november 96 markerede sangerinden Janne Lærkedahl udviklingen i sin solistkarriere med CD-udgivelsen " Natten har tusind øjne ".

Igennem de seneste par år har Janne Lærkedahl optrådt som " mikrofonsangerinden " i orkesteret " Peter Abrahamsen og Bell Pepper Boys ", men nu har hun taget den ledende mikrofon i egen hånd og fundet både sange og musikere frem helt efter sit eget hoved.

Janne, der er uddannet typotekniker, har optrådt som sangerinde siden sit 18 år, mest i folkemusiske og politiske sammenhænge, hvor " kunsten blev brugt som våben ", som hun selv siger. I en række år sang hun bl.a. i Gnisten og Morgenrøden, men senere blev det jazzen, der trængte sig på.

- Jeg fandt ud af, at jeg var god til at synge jazz på et højskolekursus, og det medførte træning af stemmen på en helt anden måde. Jeg forlod folkemusikken og kastede mig en overgang mere over jazz og rock, specielt efter to længere forløb på Sangakademiet, og i 1990 optrådte jeg som kor-solist i Bellahøj Friluftsscenes opsætning af Jesus Christ Superstar.

I 1993 tog karrieren et spring fremad, da hendes præstation i Grafisk Forbunds " ALUvyen " førte til et tilbud om at være frontfigur på forbundets 125 års jubilæumsplade.

Her blev samarbejdet med pladeproduceren og musikeren Peter Abrahamsen indledt, og i første omgang udfoldede det sig på jubilæums-CDen Horeungen, der udkom i 1994.Pladen indeholder blandt andet nummeret "Leve enkel og fri", som Janne Lærkedahl har ligget i 10 uger på hitliste-TVprogrammet " Det er dansk på toppen"

I det følgende år turnerede hun - og turnerer iøvrigt stadig - sammen med Peter Abrahamsen og harmonikavirtuosen Leif Ernstsen, med et repertoire bl.a.fra Horeungen, en lang række sange af arbejderdigteren Oskar Hansen. Han ville være fyldt 100 år i 1995, og i den anledning udgav Peter Abrahamsen og Bell Pepper Boys CDen Frihed, Ret og Tro, hvor også Janne Lærkedahl medvirker. Janne Lærkedahl har modtaget sølvplade for sin medvirken på " Frihed, ret og tro " som har solgt over 12.000 eks..

Ud af dette arbejde sprang Kulturforeningen Oskar, som står bag udgivelsen af Jannes anden solopræstation.

- Første gang, jeg skulle indsynge en plade, var repertoiret og genren på forhånd fastlagt. Dennegang har jeg helt selv kunnet bestemme, siger Janne Lærkedahl.

- Med tiden er jeg stødt på en række sange, hvor jeg har sagt til mig selv: En dag kunne det være sjovt at indspille dén selv. Tilsyneladende er der derfor et stort spring mellem de enkelte sange, men fællestrækket er, at jeg kan lide dem - og så kan det iøvrigt ikke

" undgåes ", at der er en hel del politiske sange med, siger Janne Lærkedahl, der på 17. år bor på Nørrebro i København.

 

I favoritsamlingen findes blandt andet tre digte af Ellen Heiberg, hvoraf de to " Sov ved min side" og " Her har du Havet" er komponeret af Joachim Ussing, bassist i Bell Pepper Boys. "Åh, om du vidste" har musik af Peter Abrahamsen, og på nummeret medvirker

iøvrigt den brasilianske musiker Leopoldo Lazzier. Dorte Kvist har skrevet teksten "Fordi", og Thorstein Thomsen "I morgen er det mandag". Begge har Joachim Ussing skrevet musik til. Alle kompositionerne er hermed indspillet for første gang, de to førstnævnte med musikerne Peter Viskinde på guitar, Pete Repete på tangenter, Gert Smedegård på trommer og Joachim Ussing på bas.

På de øvrige numre akkompagnerer Peter Abrahamsen (sang og guitar) og Bell Pepper Boys (Konrad Jahn, guitar, Claes Pauli Jakobsen, trommer og Joachim Ussing, bas).

Peter Abrahamsen har desuden specielt haft Janne Lærkedahls stemme i tankerne, da han gik i gang med sangen "Ordet". Den blev skrevet og komponeret til Det Fri Aktuelts 125 års jubilæum i juli 1996, og her medvirker Gitte Glavind og Inger Jahn-Mulliner på kor. Desuden medvirker Anne Eltard på violin i sangene " Åh, om du vidste ", " Nadja " og " Sov ved min side ".
På CDen findes titelmelodien "Natten Har Tusind Øjne", oversat fra cubansk af Tøger Olesen, Evert Taubes "Pigen fra Havanna" i oversættelse af Jan Toftlund, og Mikael Wiehes "Nadja", om barnet fra Sarajevo, samt Carl Scharnbergs "Kender du dette" sat i musik af Peter Abrahamsen.

Diskografi

Horeungen
Janne Lærkedahl m. Peter Abrahamsen & Bell Pepper Boys, 1994
OSKAR OSCD 1002

Frihed, ret og tro,
Oskar Hansen-sange sunget af Peter Abrahamsen & Bell Pepper Boys m. Janne Lærkedahl, 1995
OSKAR OSCD 1003

Natten har tusind øjne
Janne Lærkedahl m. Peter Abrahamsen & Bell Pepper Boys
OSKAR OSCD 1005